Mięso świeże a mięso suszone?

Jak wiemy świeże mięso składa się w 70% z wody, która zostaje usunięta w trakcie procesu produkcji suchych karm, pozostaje nam około 30% suchej masy i co dalej?

1000g świeżego mięsa = 300g suszonego mięsa = 300g mączki mięsnej

Niejednokrotnie czytając składy karm zastanawiamy się czy to co skrywa zawartość wystarczy do pokrycia niezbędnych składników odżywczych w diecie naszego czworonoga.

Biorąc na świecznik wszystkie karmy suche trzeba jasno określić, że zawierają one tylko SUSZONE MIĘSO. Nie istnieją żadne definicje, które określałyby czym w zasadzie jest zawartość mięsa, dlatego producenci używają sformowań, które nie do końca są dla Nas zrozumiałe. Niektórzy z nich określają zawartość mięsa, jako ilość mięsa świeżego w danej recepturze, inni podają informację o zawartości wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego (mięso, podroby, skóry, tłuszcz). Część producentów podaje informację o surowcach bardzo niskiej zawartości wilgoci w porównaniu ze świeżym mięsem. Wartości odżywcze takich karm są bardzo różne i nie należy ich porównywać.

Biorąc na przykład:

INDYK (50%)

Wg. producenta karma została wyprodukowana w 50% ze świeżego indyka, jednak stracił on około 70% swojej wilgoci podczas produkcji suchej karmy, więc w ostateczności suszonego indyka w tej karmie znajdziemy zaledwie 15%, usunięcie wilgoci ma ogromny wpływ na ostateczny produkt.

Czytajcie składy! Analizujcie! I wybierajcie z głową!